A CDO és a futballmenedzser

2021.06.22 | Adatmenedzsment

Olvasási idő: 3 perc

Az eredeti cikk fordítása Colin Gibson engedélyével.

Az angol Premier League-ben egy menedzser átlagos megbízatása 2-3 év. Az EDM Council 2020-as globális iparági benchmark felmérés szerint a vezető adatkezelők (CDO-k) mindössze 33%-a van 3 vagy több éve a pozíciójában. Ez elgondolkodtatott. Vannak más hasonlóságok is?

(Adat)stratégia

Képzelje el, hogy Ön egy jól fizetett futballmenedzser, aki az első munkanapján drága autójával az új klubja edzőközpontjába hajt. Van stratégiája, igaz? Feltehetően a klub tulajdonosa világossá tette az elvárásait, mielőtt elvállalta a munkát. Feltételezhetően tudja, hogy a legfontosabb feladata, hogy a csapat visszatérjen a győztes útra. De van stratégiája?

Ha olyan legendává akar válni, mint Sir Alex Ferguson, akkor többet kell tennie, mint megnyerni az első néhány mérkőzést. Ismeri-e a klub összes célkitűzését – nem csak a trófeagyőzelemre, az európai versenybe való kvalifikációra vagy egyszerűen a Premier League-ben való túlélésre irányuló törekvéseket? Mi a helyzet a szurkolók játékstílussal kapcsolatos elvárásaival? Mi a helyzet a kereskedelmi részleggel, akik esetleg elvárják, hogy a csapatot fáradságos előszezoni túrákra vigye távoli célpiacokra? A siker minden egyes csoport számára mást fog jelenteni.

Ugyanez a helyzet a CDO esetében is. Az adatstratégiának összhangban kell lennie az üzleti stratégiával, támogatnia kell az üzleti célkitűzéseket, és a szervezet számos érdekeltjének támogatására van szüksége.

(Képesség) értékelés

Az első reggel az edzőpályán az új játékosokkal az első közeli pillantás az örökölt csapatra. Ki kell dolgoznia, hogy a játékosok megfelelnek-e annak a rendszernek, amelyet át szeretne venni, és annak a futballstílusnak, amelyet a csapata játszani szeretne. Hamarosan azonban a játékoskereten túlra is kell tekintenie. Megvan a szükséges edzői stáb? Mi a helyzet az orvosi csapattal és a sporttudósokkal? És ha még messzebbre tekintünk, mennyire hatékony a klub felderítő és toborzó szervezete? Az ifjúsági akadémiája megfelelő mennyiségű saját nevelésű tehetséget fog biztosítani?

Ideális esetben a Football Managers for Football Managers kézikönyve a szakma legjobbjainak szakértelmére támaszkodva összeállítana egy ellenőrző listát azokról a képességekről, amelyekre egy élvonalbeli klubnak szüksége van.

Szerencsére a CDO-k számára egy olyan keretrendszer, mint az EDM Council’s Data Management Capability Assessment Model (DCAM) pontosan ezt nyújtja. Az adatkezeléssel foglalkozó szakemberek szakértelmére támaszkodva összeállított egy ellenőrző listát a hatékony adatkezelési kezdeményezés létrehozásához és fenntartásához szükséges összes képességről. A munkakör felvételekor elvégzett képességfelmérés felméri a szervezet erősségeit és gyengeségeit az adatkezelés valamennyi aspektusában. Az így nyert információk felhasználhatók az adatstratégiában meghatározott elképzelés megvalósítását célzó munkaprogram kialakításához.

Útiterv

Az első tréninget követően, amikor az irodájában ül, fejét a kezében tartva, kezdi megérteni az Ön előtt álló feladat nagyságrendjét. De nem cserélheti le a teljes játékoskeretet egyetlen átigazolási ablakban. Hónapokba telik, mire az ideális edzőasszisztenst felveszi, és évekbe telhet, mire az Akadémia a klub hagyományaiból kiiskolázott fiatal tehetségeket nevel. Időre van szüksége, de az idő általában nem adatik meg a futballmenedzsereknek.

Szüksége van tehát egy útitervre. Olyan ütemtervre van szüksége, amely motiválja a játékosokat, a szurkolókat az oldalán tartja, és biztosítja, hogy a klub tulajdonosa továbbra is “teljes mértékben” támogassa. Meg kell mutatnia, hogy előrelépés történik.

A CDO-nak is hasonló egyensúlyozási feladatot kell ellátnia. Olyan ütemtervet kell kidolgoznia, amely gyors győzelmeket hoz, és támogatja a rövid távú üzleti célokat, miközben megteremti a hosszabb távú célok eléréséhez elengedhetetlenül fontos adatkezelési alapokat is.

Kommunikáció, kommunikáció, kommunikáció, kommunikáció

A modern korban a futballmenedzserekkel szemben a nyilvánossággal és a sajtókapcsolatokkal szemben fenomenális követelmények merülnek fel. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatók. A mérkőzés előtti interjúk. Mérkőzés utáni interjúk. Rendszeres hozzáférés a klub házi tévécsatornájához. “A Premier League klubok médiamenedzserei kulcsszereplők, akik olyan csapatokat irányítanak, amelyek mellett a vidéki újságok gyéren felszereltnek tűnnek.”

Talán itt szakad meg az analógia. A Chief Data Officer valószínűleg nem fog szembesülni azzal, hogy emberek tömegei tolonganak a kommentárokért és a betekintésért. De el kell juttatnia az adatüzenetet ahhoz a sok érdekelt félhez, akik hozzájárulnak a kezdeményezésük sikeréhez, vagy akiknek a támogatásától függ. Lehet, hogy nem engedhetik meg maguknak egy elit futballklub médiakapcsolatokkal foglalkozó csapatát, de a szerep PR-aspektusáról nem szabad megfeledkezni.

“Ez egy eredmény-orientált üzlet”

A futballmenedzser hetente egyszer vagy kétszer közzétesz egy jól látható mérőszámot – az eredményt minden mérkőzés végén. A csapat helyezése a bajnokságban egy másik, és jobban jelzi a hosszú távú fejlődést. Lesznek pénzügyi mérőszámok, például az átigazolási piacon elköltött pénz mennyisége, vagy a kapubevételek és egyéb meccsnapi bevételek.

A vezetőedzőnek hasonlóan sokféle mérőszámmal kell rendelkeznie, olyan mérőszámokkal, amelyeket a teljesítményük értékelésére és irányítására használnak, és olyan mérőszámokkal, amelyeket az előrehaladásuk kommunikálására használnak.

Akárcsak a labdarúgás, az adatkezelés is az eredményekre épül.

Colin Gibson: A szerző architekturális és adatmenedzsment tanácsadó, EDM Council regionális szószólója

0 hozzászólás